חייל שעובר אשפוז בבית חולים יעבור לאחריות המרש"ל (מכלול רפואה שלישיונית – ר"ם 2). המערך מורכב מצוותים מקצועיים ורב-תחומיים שהוכשרו לתת טיפול מיטבי לחיילי צה"ל. צוות המרש"ל נותן, בין השאר, ליווי בזמן תקופת האשפוז, מסייע במתן שירותי הסעה רפואית, מזין זכאות לדמי כלכלה ושמ"פ (שירות מילואים), יספק ציוד אישי ועוד.
ר"מ 2 תפקידו לטפל במקרים רפואים חריגים אשר החייל נדרש במנוחה בבית לתקופה ארוכה אשר עולה על 14 ימים לרוב. רופא הר"מ יטפל בתיק, יבחן אותו בהתאם להתקדמות בבירור הרפואי, יתן את ההפניות הנדרשות ובקצה – מעטפת שלמה רפואית למנוע בעיות בדרך.
סיפוח לר"מ 2 מתבצע על ידי ר"מ 2 עצמם למול הבית חולים עפ"י מערכת תקשורת פנימית. כמעט בכל בית חולים אזרחי יש משרד ובו נציגות של ר"מ 2. כמעט ואין שום מקרה בו החייל נדרש לפנות לר"מ 2 בסיום טיפול בבית חולים. במידה ונדרש לספחו לר"מ, במהלך ימי המחלה מחלקת ר"מ יצרו קשר עם החייל ויסבירו לחייל מה תפקידם ומה זכויותיו ועל סיפוחו. לחייל תמונה מש"קית נפגעים שתוודא מה שלומו מידי יום, תהיה בקשר במקביל עם מפקדיו ותעדכן אותם, ובנוסף תנחה את החייל מה נדרש ממנו לבצע בהקשר לטיפול הרפואי שבו.
בעת תקופת האשפוז יש להודיע למפקד או לשליש היחידה על האשפוז ולהישמע להוראות המרש"ל. מפקד היחידה או נציג מטעמו מחוייבים לבקר חייל מאושפז אחת לשבוע ימים לפחות כדי לשמור על קשר עם היחידה וביסוס מעורבות פיקודית. כמו כן, חייל מאושפז ילווה ע"י מדור הנפגעים ביחידה שילווה את המאושפז ואת בני משפחתו וייקל עליהם בפתרון בעיות במערכת הצבאית ומחוצה לה.
חיילים עם בעיה רפואית מורכבת, הזקוקים לבירור רפואי מקצועי ואינטנסיבי או לתקופת החלמה או שיקום ממושכת, יקבלו טיפול רפואי מיטבי. כחלק מהליך הטיפול, בנוסף להליך הטיפול בעת תקופת האשפוז, הצוות משתף את החייל בתוכנית הטיפול ומסייע בקביעת התורים, בכניסת מלווים ליחידות הצבאיות ובקבלת הסדרי הוצאות נסיעה. יש להישמע להוראות המרש"ל לכל אורך תקופת ההחלמה.
במידה ויוחלט על שחרור מצה"ל מסיבות רפואיות, הצוות מסייע בקבלת כלל הטיפולים הרלוונטיים וכן בהגשת בקשה להכרה בנכות ע"י משהב"ט.
תחומים בהם ניתן לקבל סיוע מיחידת היקר בתקופת האשפוז או בימי המחלה:
-
שירותים רפואיים כוללים
-
ציוד עזר, אביזרים רפואיים ואמצעים מיוחדים בהתאם להוראות חיל הרפואה
-
תרופות ומרשמים מבתי המרקחת הצבאיים, או במקרים חריגים מבית מרקחת אזרחי
-
חוות דעת רפואית שנייה על חשבון המטופל, או בהשתתפות צה"ל במקרים מיוחדים
-
העברת חיילים מאושפזים לבית חולים אחר מסיבות רפואיות או אישיות ומשפחתיות
-
חופשת מחלקה בזמן אשפוז באישור ועדכון היקר
-
שירותי סיעוד ביתיים בכפוף לצורך רפואי ואישור חיל הרפואה
-
הסעה מטעמים רפואיים
-
אישור בתחבורה ציבורית ללא מדים, באישור רופא היקר
-
החזר כספי על טיפול ללא הפנייה צבאית, באישור חיל הרפואה
-
החזרי חיוב מד"א
-
בחינת כשירות רפואית להמשך שירות בצה"ל
-
מילוי דו"ח פציעה
-
העברת ציוד אישי מהיחידה ואספקת ציוד אישי רלוונטי נוסף
חשוב להזכיר שגם בעת תקופת האשפוז חל איסור להתראיין לכלי תקשורת ללא אישור יחידת דובר צה"ל. כל פניה מצד התקשורת תופנה באדיבות לנציג דובר צה"ל דרך משרד היקר, וכן תדווח למפקדים. בנוסף, החייל המאושפז יקפיד על כללי ביטחון המידע.
מדור אליו מסופחים חיילים שלא כשירים רפואית להמשיך את השירות בצורה סדירה, בדרך כלל בעקבות מחלה, שבר או פציעה, להם רופא היחידה אינו יכול להעניק את הטיפול הרפואי המתאים. רופא היחידה שולח המלצה לסיפוח, ואם החייל אכן עונה על הקריטריונים, הוא מסופח למדור ומקבל דרכו תוכנית רפואית מסודרת. (מידע ושאלות נוספות באתר צה"ל)
דו"ח פציעה (טופס פציעה)
נפצעתם במסגרת שירותכם הצבאי או נחשפתם לאירוע חריג? סגלי המשא״ן, סגלי הנפגעים וענף ליווי פצועי ונכי צה״ל במערך הנפגעים, כאן למענכם!
החל מחודש מרץ 2022 טופס הפציעה המסורתי הוחלף ב'דיווח אירוע חריג דיגיטלי' וכך יישמר במערכות צה"ל
(למידע נוסף - הגשה ומילוי אירוע חריג - דו"ח פציעה)
אז מתי נדווח על אירוע חריג?
- כל אירוע בו נפצע המשרת.
- חוויה/ חשיפה לאירוע שבעקבותיו עלולה להתפתח תגובה פיזית או נפשית בעתיד הקרוב/ הרחוק.
- כל אירוע שהמפקד או הפרט מגדירים כאירוע חריג.
* דרכים ליצירת קשר- מרכז ״קשר עד״- טלפון 1111 ,שלוחה 6 או במייל mailto:Kesherad@digital.idf.il
גורמי הרפואה לא נדרשים למלא את הדו"ח עוד, החייל, מפקד וקצין משא"ן נדרשים. במידת הצורך יפנה ק.המשא"ן לגורמי הרפואה לצורך השלמת הטיפול בחייל.
-
ניגשתי למיון ללא הפניה מרופא, איך אני מבקש בקשה לכיסוי תקציבי על המיון?הכן צילום של מסמכי המיון המלאים, בצירוף מכתב בקשה אודות נסיבות הפניה למיון ובקש טופס "119" (אסמכתא תקציבית בדיעבד עבור פניה למיון). את הפניה יש להגיש למרפאת היחידה/חוג"ד/רופא היחידה לצורך בחינתה. **יש לשים לב - לא ניתן לקבל אסמכתא תקציבית בדיעבד לפניה למלר"ד שאינו בבית חולים ציבורי** לצורך אישורה, הפניה צריכה לעמוד בקריטריונים הרשומים בהו"ק 281.119 - גורם פיקודי שאינו רפואי לא מוסמך לאשר לחייל פניה למיון. במידה והפניה אושרה, עליך לשלוח בעצמך את האסמכתא לבית החולים ולוודא סגירת החוב מולם. במידה והפניה לא אושרה , ניתן לערער לגורם רפואי בפיקוד. במידה והערעור נדחה, לא ניתן לערער שוב.
-
ניגשתי למיון בעקבות תאונת דרכים עם רכב אזרחי. אפשר להגיש בקשה ל119?ניתן להגיש בקשה לאישור תקציבי בדיעבד. יש לשים לב לטפסים נוספים שיש לצרף לבקשה - אישור משטרת ישראל אודות קיום התאונה וטופס ויתור סודיות חתום (קיים בטופס הבקשה). ללא זה, לא ניתן יהיה לאשר את הפניה למיון. -- במידה והינך נדרש בהזמנת שירות העברה לבית חולים באמבולנס, יש לפנות למד"א להזמנת השירות. יש לשמור את שטר החוב המתקבל בסיום הנסיעה ולפנות למד"א בצירוף צילום תעודת חוגר וצילום שטר החוב בקישור הבא: https://www.mdais.org/contactus שימו לב, במידה ופנית לקבלת שירות למוקדי רפואת דחופה או שירותי העברה באמבולנס שאינם תחת הסכמי צה"ל – לא יינתן החזר כספי עבור השימשו בשירות וכן המלצות רפואיות אשר יינתנו במוקדים אלו יידרשו בבחינה של מרפאת היחידה.
-
פוניתי למיון באמבולנס וכעת קיבלת שטר חוב הביתה. מה עליי לעשות?לצורך כיסוי החוב, יש לשלוח צילום תעודת חוגר למד"א במספר הפקס הרשום בשטר החוב. עליך לוודא את סגירת החוב מול מד"א.
-
אני איש קבע ואני לא מבוטח במסגרת ביטוח פרטי. האם אני יכול להזמין רופא הביתה?כן. "חבר" מפעילה שירות "לבריאות VIP". רכישת השירות לא מחייבת הצטרפות מוקדמת והתשלום הינו רק עבור השירות המבוקש. (מידע נוסף)
-
האם אוכל לקדם בדיקת מומחה דרך המיון?יש לנו נטייה לחשוב שבמיון אפשר לבצע כל בדיקה רפואית שקיימת. מטרת המיון היא להבין האם מטופל נמצא בסכנת חיים ואיך אפשר לעזור לו. יש בדיקות רלוונטיות עבור על בעיה מצילת חיים. אין אפשרות לבצע במיון בדיקות דם מסוימות, אי אפשר לעבור בדיקת נוירולוג כי מחכים לתור חודשים (לדוגמה..) ואין בדיקות MRI. בנוסף סדר ההגעה למיון לא מבטיחה את סדר הטיפול. במיון - מי שדחוף מטופל קודם - לכן נדרש להיעזר בסבלנות.