top of page

בדיקת קלפרוטקטין - כל המידע

  • InfoMed
  • 1 במאי 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

למה מבצעים את הבדיקה?

כדי לזהות דלקת מעיים; להבחין בין מחלת מעי דלקתית (IBD) לבין מצב מעי לא דלקתיים (למשל, תסמונת המעי הרגיז, IBS); למעקב אחר פעילות IBD.


מתי להיבדק?

כאשר מופיע שלשול דמי או מימי, התכווצויות בטן, עם או בלי חום, הנמשכים יותר ממספר ימים. כמובן מומלץ להיוועץ עם רופא.


מעט על הבדיקה.

קלפרוטקטין הוא חלבון המשתחרר על ידי סוג של תאי דם לבנים הנקרא נויטרופיל. כאשר יש דלקת במערכת העיכול (GI), נויטרופילים עוברים לאזור ומשחררים קלפרוטקטין, וכתוצאה מכך משתחררת כמות מוגברת לצואה. בדיקה זו מודדת את כמות הקלפרוטקטין בצואה כדרך לזהות דלקת במערכת העיכול.


דלקת מעיים קשורה למחלות מעי דלקתיות (IBD) ולכמה זיהומים חיידקים במערכת העיכול אך היא אינה קשורה להפרעות רבות אחרות המשפיעות על תפקוד המעי וגורמות לתסמינים דומים. ניתן להשתמש בקלפרוטקטין בצואה כדי לעזור להבחין בין מצבים דלקתיים ולא דלקתיים.


מחלות מעי דלקתיות היא קבוצה של הפרעות כרוניות המאופיינות ברקמות דלקתיות ופגומות בדופן המעי. הגורם ל-IBD אינו ידוע, אך סביר להניח שמחלות אלו נובעות מתהליך אוטואימוני שהופעל על ידי נטייה גנטית, מחלה ויראלית ו/או גורם סביבתי. מחלות המעי הדלקתיות הנפוצות ביותר הן מחלת קרוהן (CD) וקוליטיס כיבית (UC).


לאנשים עם IBD יש בדרך כלל התלקחויות של מחלה פעילה המתחלפות עם תקופות של הפוגה לסרוגין .במהלך התלקחות, אדם עלול לחוות התקפים תכופים של שלשול מימי ו/או דמי, כאבי בטן, ירידה במשקל וחום. בין התלקחויות אלו, הסימפטומים פוחתים לעתים קרובות. אנשים רבים עשויים לעבור תקופות ממושכות של הפוגה בין התלקחות. בדיקת Calprotectin יכולה להיות שימושית במעקב אחר פעילות המחלה. הבדיקה אינה ספציפית או אבחנתית עבור IBD, אך היא עשויה להיעשות כדי לזהות ולהעריך את מידת הדלקת.


מה דרכי הביצוע של הבדיקה בצה״ל?

  1. בדיקה ביתית - קיימת אפשרות לביצוע של הבדיקה באופן עצמאי באמצעות קיט בדיקה ביתי. את הקיט יש לאסוף מהמעבדה במרכז הרפואי בצירוף הפנייה. ערכת הבדיקה נוחה ומסבירה בהרחבה את דרך לקיחה והשימוש בבדיקה. תוצאת הבדיקה מסתנכרנת עם אפליקציה ייעודית, תוצאת הבדיקה נראה באמצעות האפליקציה. יש לשלוח את תוצאת הבדיקה בצילום מסך לרופא המטפל באמצעות מערכת המדיתיק או באמצעות האפליקציה במפגש פרונטלי עם הרופא.

  2. בדיקה בבית חולים אזרחי - לאחר קבלת הפנייה לביצוע הבדיקה בספק אזרחי, יש להקפיד על מספר הנחיות ונהלים. לפניכם נהלי הבדיקה בספקים.


מספקי הבדיקה: שיבא, רמב״ם וסורוקה

▪️ אין צורך בקביעת תור

▪️ יש להגיע עם צואה טרייה מאותו יום ועם הפניה ואסמכתא תקציבי לפי הפירוט הבא:

רמב״ם- למעבדה הביוכימית בימים א-ב בין השעות 08:00-14:00.

שיבא- למכון גסטרו בימים א-ה בין השעות 08:00-13:00.

סורוקה- למעבדה לפרזיטולוגיה בימים א-ה בין השעות 09:00-15:00

▪️ ניתן לאסוף כוסית צואה לטובת הדיגום מהמעבדות במרפ״אות (חשוב לדגום לכוסית סטרילית כפי שמקבלים במעבדה ולא בכלים אחרים).

▪️ אם מגיעים עם צואה מיום לפני, יש לשמור בקירור

▪️ הדגימה חייבת להיות מוצקה

▪️ אין לבצע את הבדיקה בעת מחזור או טחורים

▪️ יש להפסיק נטילת תרופות המכילות נוגדי חומצה.






コメント


האתר הינו יוזמה עצמאית שמטרתה להנגיש את שירותי הרפואה בצה"ל

יהל לאור - סמל רפואה בקליק
bottom of page